Jesper Oehlenschlaeger Madsen

Jesper Oehlenschlaeger Madsen

Ghar Dalam og Borg nu Nadur

BlogPosted by Jesper Oehlenschlaeger Madsen Friday, December 07 2007 13:56:33

Det er da hvert fald nogle eksotiske navne jeg bruger i overskrifterne :o)

Lørdag den 24. November, var en smuk efterårsdag (hvilket vel lidt ville svare til en god sensommerdag derhjemme). Jeg kendte ikke rigtig nogen der havde tid til at lege turist med mig. Men jeg ville ikke lade dagen gå mig af hænde. Skal jeg nå at se noget af Malta, skal jeg jo prøve at udnytte dagene hernede, i stedet for bare at sidde foran min computerskærm og skrive på min blog. Hrm.

Mit mål var egentlig at tage til Ghar Hasan (som jeg vil beskrive den dag, jeg tager dertil), men planerne ændredes. Jeg tog bussen til den herlige busholdeplads i Valletta, og lyttede til busserne der som altid dyttede af hinanden, og (eg jeg nu blevet belært om) til ære for tritonfontænen i midten. Lydene blev dog nu krydret med julesange med tekster som: ”The snow is falling, all around you”, der buldrede ud fra enkelte boders højtalere. Temperaturen var et par og tyve, og jeg stod i t-shirt og havde det varmt. Julesangen: ”Jeg drømmer om en hvid sandstrand, med palmetræer og sommervejr” havde ligesom været mere passende!

Jeg tog så en bus ud mod Birzebbuga (en by i nærheden), men da jeg kom til at stå af lidt for tidligt, besluttede jeg mig for at besøge Ghar Dalam i stedet for Gar Hasan.

Ghar Dalam er en underjordisk grotte eller hule, som også kaldes ”Mørkets Hule” (eller også er det bare oversættelsen, hvad ved jeg). Der har tidligere været et underjordisk flodleje. Her har man fundet mange underlige skeletter af forskellige mini elefanter, mini flodheste og sjovt nok – kæmpe mus! En teori går på at Europa for mange år siden var landfast med Afrika. Malta lå i midten, og da havene steg, og landbroen mellem de to kontinenter forsvandt, strandede enkelte flodheste og elefanter på Malta. Man kan så kun forestille sig hvor rart det har været at være en stor elefant på en lille ø på størrelse med Langeland. Så i stedet for at uddø (i hvert fald i første omgang) skrumpede elefanterne og flodhestene, og blev meget små (ganske vist over temmelig mange år, i en eller anden form for darwinistisk evolution)

Hulen er i øvrigt ret flot – omen ikke særlig stor. Her er en del stalaktitter og stalagmitter og når solen står ind i hulen, og man står i modsatte side, giver det et ret flot lys. Udenfor hulen er der en lille have som egentlig er ret hyggelig. For at komme ind i haven foran hulen, skal man lige igennem et museum, hvor man kan se knogler og kopier af skeletter fra de underlige dyr (jeg er i hvert fald næsten sikker på at skeletterne kun kan være kopier).

Fra Ghar Hasan kan man gå til Borg nu Nadur som er et lille forfaldent bronzealdertempel. Jeg havde svært ved at finde stedet (som tydeligvis ikke er særlig turistet), men en malteser viste mig vej. I min søgen kom jeg åbenbart forbi en mur, som vidste sig også at være fra bronzealderen. Den skulle beskytte bebyggelsen ved Borg nu Nadur. Det fandt jeg bare først ud af da jeg kom hjem, men jeg fik lidt tilfældigt taget et billede af det :o)

Om aftenen var jeg så heldig at blive inviteret ud til spisning på et kollegium (med mere) kaldet Garden View. Her bor Britt og Mette, men nu også Kunvel og Pernille. Så nu er vi 8 danskere i alt (omen det ikke varer så længe, før Mette og Britt tager hjem igen). På Garden View var der fest – hvor man igen kunne få anledning til at se italienere te sig fjollet (hvilket danskere jo aldrig gør...). Bagefter tog vi til byen Paceville (den har jeg vist tidligere omtalt). Her fik jeg stjålet min jakke – og jeg som ikke troede der var kriminalitet hernede!

Nå, alt i alt en godt dag, hvor jeg fik set og oplevet en masse – på en ganske almindelig lørdag :o)

Blog ImageMig foran Ghar Dalam

Blog ImageKig ind i Ghar Dalam

Blog ImageKig fra Ghar Dalams indre, mod udgangen

Blog ImageSkelet af mini-elefant.

Blog ImageSå små har elefanterne og flodhestene på Malta været

Blog ImageMur til beskyttelse af bebyggelsen ved Borg nu Nadur

Blog Image

Bronzealdertemplet Borg nu Nadur.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.