Jesper Oehlenschlaeger Madsen

Jesper Oehlenschlaeger Madsen

Floriana – byen med de mange haver

BlogPosted by Jesper Oehlenschlaeger Madsen Sunday, October 28 2007 13:16:42

Floriana er Vallettas nærmeste forstad. Byen begynder lige uden for Vallettas hovedport. Det første man møder i Floriana er således Vallettas store busholdeplads ved Tritonfontænen. I den anden ende af Floriana møder man det som vel bedst kan kaldes Florianas port. Den er fra 1700 men har, men er senere blevet udvidet, i takt med at trafikken blev øget. I dag kører man også udenom porten.

Fredag den 26. oktober var det så tid til at lege turist igen. Der står næsten intet om Floriana i ”Turen Går Til”, så jeg troede byen kunne overstås på en time. Byen er mest kendt for sine haver, samt at den er omgivet af en mur/vold, som en slags første forsvarsværk til beskyttelse af Valletta.

I ”Turen Går Til” som er skrevet af Kenneth Bo Jørgensen kan man bl.a. læse at Floriana indeholder Argotti Botaniske Have, som han kalder for ”en lidt nedslidt park, der dog har subtropiske og tropiske vækster og en kaktussamling”. Endvidere læser man at Floriana indeholder parken Maglio, som efter Kenneth Bo Jørgensens mening er den smukkeste. Gnien Sa Maison Garden er ikke nævnt med et ord! Jeg er glad for ”Turen Går Til”, men jeg tvivler på at forfatteren nogensinde har besøgt de nævnte haver.

Maglio er helt klar den kedeligste ”have”. Man går rundt på nogle fliser, kigger på nogle træer, og nogle skulpturer af nogle mennesker, som er kendte på Malta. Parken var da pæn nok, men den kunne slet ikke hamle om med den botaniske have.

Det første der møder en i den botaniske have er en masse katte. Malta har rigtig mange katte, som jeg har på fornemmelsen bliver fodret af befolkningen, men i øvrigt ikke rigtig har noget sted at bo. Disse katte (som, jeg tror, er hjemløse) er faktisk utrolig flotte. Haven er ganske rigtig lidt slidt. Der er bænke som trænger til at blive repareret, og springvandet er lidt træt. Det er dog kun med til at gøre haven charmerende. At der ikke er nogle mennesker i haven er meget meget underligt. Fra haven er der en fantastisk udsigt over Malta.

Haven som slet ikke er nævnt i ”Turen Går Til” (altså Gnien Sa Maison Garden) er dog endnu mere fantastisk (og underligt nok også tom for mennesker). Haven er bygget på murene som omgiver Floriana. Den er ikke stor, men man kommer væk fra trafikstøjen på vejene. Fuglene begynder at fløjte, og der er faktisk noget der minder om frisk luft derinde. Haven ligger lige ud til havet. Her er udsigt ud over Manoel-Øen, Sliema og hele Middelhavet. Ligesom man i baggrunden kan skimte Parceville med mere. Man kan sætte sig på de gamle mure og nyde udsigten, eller stille sig ind i et gammelt vagttårn, hvis det skulle regne (det gjorde det ikke). Jeg har længe savnet noget grønt på Malta. Malta er temmelig gold. Nu har fundet en grøn plet med frisk luft, og det gør mig glad. Her er palmer, her er kaktusser, og meget mere. Det er stadig mere goldt end fx Frederiksberg Have, men har en hel anden charme, og jeg er så glad for at jeg har fundet den.

Floriana har desuden et par kirker, og et par andre småting man bør se. Stedet kan ikke overstås på en time, hvis man vil have det hele med, det kræver meget mere tid, til at nyde udsigten og de dejlige haver.

Da jeg tog hjemme fra, var der nogle som mente jeg skulle forelske mig i en maltesisk skønhed. Det har jeg gjort. Jeg har forelsket mig i byen Floriana, og ikke mindst byens haver :o)Blog Image

Vallettas forvirrende busholdeplads ligger egentlig i Floriana

Blog ImageKatte i den botaniske have.

Blog ImageHvem har taget en bid af palmen? Den botaniske have i Floriana

Blog ImageMig i den botaniske have ved siden af et par kaktusser.

Blog ImageMark i Gnien Sa Maison Garden

Blog ImageGnien Sa Maison Garden

Blog ImageUdsigt fra Gnien Sa Maison Garden. Valletta til venstre, Sliema til højre og Middelhavet i midten.

  • Comments(0)//malta.jesperomadsen.dk/#post23